top of page

Εκκολπώματα & Εκκολπωματίτιδα

Έγινε ενημέρωση: 21 Αυγ 2021


Εκκολπώματα & Εκκολπωματίτιδα

Τα εκκολπώματα είναι μικροί θυλακώδεις σχηματισμοί σαν σακουλάκια που δημιουργούνται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου, και συνήθως εντοπίζονται στην αριστερή του πλευρά στο σιγμοειδές έντερο.

Αυτές οι μικρές κοιλότητες αναπτύσσονται στα αδύναμα σημεία του εντερικού τοιχώματος εξαιτίας των πιέσεων από τις συσπάσεις του εντέρου.


Υπολογίζεται ότι το 50% του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, έχει εκκολπώματα.

Τα εκκολπώματα διαταράσσουν την εντερική δομή και έχουν δυνητικό κίνδυνο, όταν προκληθεί φλεγμονή εξαιτίας της παγίδευσης κοπράνων εντός των θυλάκων τους.

Τότε αναπτύσσονται μικρόβια και δημιουργείται φλεγμονή του τοιχώματος του εντέρου γνωστή και ως εκκολπωματίτιδα.

Το 10% περίπου των ατόμων με εκκολπώματα, υπολογίζεται ότι θα εκδηλώσει κάποτε συμπτώματα της εκκολπωματικής νόσου.


Ποιά είναι τα αίτια για την δημιουργία των εκκολπωμάτων;

Όπως αναφέραμε τα εκκολπώματα μπορεί να δημιουργηθούν από τους έντονους σπασμούς και τις πιέσεις του παχέος εντέρου, όταν δεν έχει μέσα του αρκετό περιεχόμενο για να προωθηθεί.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο σχηματισμό εκκολπωμάτων είναι: η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η χρόνια δυσκοιλιότητα, η λήψη μη στερoειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, κ.α.


Ποιά είναι τα συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας;

Πολλοί ασθενείς δεν παρουσιάζουν θορυβώδη συμπτώματα, παρά μόνο ένα ήπιο πόνο στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς. Αρκετές φορές όμως ο πόνος είναι πιο οξύς και μπορεί να διαχέεται και προς την δεξιά πλευρά της κοιλιάς.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η εκκολπωματίτιδα, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά ή προοδευτικά μέσα σε μερικές ημέρες, είναι:

• Η διάρροια

• Το φούσκωμα

• Η δυσκοιλιότητα

• Η ναυτία και ο έμετος

• Οι ενοχλήσεις κατά την ούρηση

• Ο διαρκής και έντονος πόνος στην κοιλιά

• Το αίμα στα κόπρανα

• Ο πυρετός και τα ρίγη


Ποιές είναι οι επιπλοκές της εκκολπωματίτιδας;

Όταν ένας ασθενής παρουσιάσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να καλέσει τον γιατρό του, γιατί αν η εκκολπωματίτιδα μείνει χωρίς θεραπευτική αγωγή, υπάρχει κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, όπως:

η απόφραξη του εντέρου ή, η διάτρηση του εντέρου και η πρόκληση περιτονίτιδας, που και οι δύο αυτές επιπλοκές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους ασθενούς.


Πως γίνεται η διάγνωση της εκκολπωματίτιδας;

Ο γιατρός θα διαγνώσει την νόσο με την κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς.

Ωστόσο μπορεί να συστήσει αιματολογικές εξετάσεις όπως γενική αίματος, ΤΚΕ, CRP, αλλά και αξονική τομογραφία κάτω κοιλίας.

Η κολονοσκόπηση υπό φλεγμονή δεν συνίσταται λόγω της επικινδυνότητας διάτρησης κάποιου εκκολπώματος. Μπορεί να γίνει όμως σε δεύτερο χρόνο.


Ποιά είναι η αντιμετώπιση της εκκολπωματίτιδας;

Η εκκολπωματίτιδα στα αρχικά της στάδια αντιμετωπίζεται με ειδική δίαιτα και λήψη αντιβιοτικών και αναλγητικών που θα συστήσει ο γιατρός.

Σε σοβαρές περιπτώσεις καθώς και σε περιπτώσεις επανειλημμένων επεισοδίων εκκολπωματίτιδας, συνίσταται η νοσηλεία του ασθενούς και η χειρουργική θεραπεία, που περιλαμβάνει την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου.

218 Προβολές0 Σχόλια

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page