Πολλοί άνθρωποι νιώθουν κατά την διάρκεια της τουαλέτας τους, ισχυρό διαξιφιστικό πόνο στην περιοχή του πρωκτού. Τις περισσότερες φορές ο πόνος αυτός μπορεί να συνεχιστεί για πολλές ώρες, ακόμη και όλο το 24ώρο. Επίσης μπορεί να παρατηρήσουν φρέσκο κόκκινο αίμα στο χαρτί ή και στα κόπρανα. Αυτά τα συμπτώματα δίνουν την εντύπωση στους πάσχοντες ότι υποφέρουν από αιμορροΐδες.
Όμως η αιτία αυτών των συμπτωμάτων είναι η ραγάδα πρωκτού.
Πρόκειται για ένα μικρό σκίσιμο – πληγή, στην δομή του βλεννογόνου του πρωκτικού σφιγκτήρα που εντοπίζεται συχνότερα στα σημεία της 12ης και 6ης ώρας. Παρότι είναι μία σχετικά μικρή βλάβη σε σχέση με τις αιμορροΐδες, εντούτοις δημιουργεί ισχυρό πόνο προκαλώντας γενικευμένη δυσφορία στην πυελική περιοχή, αναστολή της λειτουργίας της αφόδευσης και ενοχλήσεις στο ουροποιητικό σύστημα.
Η ραγάδα πρωκτού μπορεί να εμφανιστεί σε άντρες και γυναίκες με την ίδια συχνότητα, ακόμη και σε μικρά παιδιά.
Η ραγάδα πρωκτού διακρίνεται σε οξεία και χρόνια ραγάδα. Όταν τα συμπτώματα της ραγάδας διαρκούν λιγότερο από 6 εβδομάδες, τότε πρόκειται για οξεία ραγάδα. Όταν διαρκούν περισσότερο από 6 εβδομάδες τότε πρόκειται για χρόνια ραγάδα. Η ραγάδα πρωκτού δεν πρέπει να μένει αδιάγνωστη και αθεράπευτη, γιατί θα υποτροπιάσει και θα δημιουργήσει επιπλεγμένες και δύσκολα αντιμετωπίσιμες καταστάσεις όπως απόστημα, συρίγγιο, κ.α.
Το βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος που εμφανίζεται στην αρχή, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά την κένωση λόγω του σπασμού του σφιγκτήρα. Ο πόνος αυτός μπορεί να συνεχιστεί και για το υπόλοιπο της ημέρας, ενώ πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή μεταμεσονύκτια αφύπνιση. Εκτός από τον πόνο ο ασθενής αισθάνεται φαγούρα και κάψιμο στην πρωκτική περιοχή.
Οτιδήποτε μπορεί να τραυματίσει τον πρωκτό αποτελεί αιτία για τη δημιουργία μιας ραγάδας. Είτε μία «σκληρή» κένωση, είτε πολλές διάρροιες μπορεί να προκαλέσουν κόψιμο στον πρωκτικό βλεννογόνο και πληγή.
Ωστόσο μία πρωκτική ραγάδα μπορεί να προκληθεί και από άλλες καταστάσεις όπως:
-
Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις του πεπτικού όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, κ.α.
-
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι ιογενείς λοιμώξεις.
-
Ο καρκίνος του πρωκτού.
-
Η πρωκτική σεξουαλική επαφή.
Ο χειρουργός πρωκτολόγος είναι ο γιατρός που θα θέσει την διάγνωση και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πάσχοντα.
Κατά την εξέταση, ο γιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα επισκοπήσει μακροσκοπικά την περιοχή του πρωκτού. Με δακτυλική εξέταση, προσεκτικούς και ήπιους χειρισμούς, θα εκτιμήσει τον σπασμό του σφιγκτήρα.
Επίσης μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή για εργαστηριακό έλεγχο ώστε να αποκλεισθούν άλλα παθολογικά αίτια.
Αρκετές φορές οι συντηρητικές αγωγές μπορούν να επουλώσουν μία οξεία ραγάδα.
Τα συντηρητικά μέτρα περιλαμβάνουν:
-
Την καλή υγιεινή του πρωκτού με καλό πλύσιμο της περιοχής με άφθονο χλιαρό νερό μετά από κάθε κένωση.
-
Την αποφυγή χρήσης χαρτιού υγείας.
-
Την χρήση των εδρόλουτρων (sitz bath - μούλιασμα του πρωκτού σε χλιαρό νερό), για 10 έως 20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα και ιδίως έπειτα από κάθε κένωση.
-
Την τοπική εφαρμογή καταπραϋντικών και αναλγητικών αλοιφών με μαλακτική, ενυδατική και απαλυντική δράση μετά από κάθε κένωση.
-
Yπόθετα υαλουρονικού οξέος (βάσει των οδηγιών του Χειρουργού).
-
Την τοπική εφαρμογή αναισθητικών φαρμακευτικών αλοιφών (βάσει των οδηγιών του Χειρουργού), που αναισθητοποιούν την περιοχή, μειώνουν τον πόνο και έμμεσα επιταχύνουν την επούλωση.
-
Την λήψη συνταγογραφούμενων από τον Χειρουργό φαρμακευτικών σκευασμάτων, που μαλακώνουν τα κόπρανα.
-
Την λήψη παραφινέλαιου (βάσει οδηγιών από τον Χειρουργό).
Για τις χρόνιες ραγάδες η θεραπεία περιλαμβάνει:
-
Την τοπική εφαρμογή της αλοιφής νιτρογλυκερίνης (βάσει των οδηγιών του Χειρουργού), που χαλαρώνει τον έσω σφιγκτήρα του πρωκτού, μειώνει την πίεση και αυξάνει τη ροή του αίματος προς την περιοχή της βλάβης, με αποτέλεσμα την επούλωση της ραγάδας. Ωστόσο επειδή η χρήση της αλοιφής μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως σοβαρό πονοκέφαλο, πτώση της πίεσης, εξάψεις και άλλα προβλήματα σε ασθενείς με καρδιολογικό ιστορικό, ο χειρουργός την συνταγογραφεί στους κατάλληλους ασθενείς.
-
Η διαστολή του δακτυλίου με τοπικό μασάζ και ταυτόχρονη χρήση ειδικών φαρμακευτικών αλοιφών (βάσει οδηγιών από τον Χειρουργό), ώστε να επιτευχθεί η λύση του σπασμού του έσω σφιγκτήρα.
Εάν η ραγάδα δεν επουλωθεί εντός 45 ημερών με τις παραπάνω αγωγές, τότε ο χειρουργός θα προτείνει στον ασθενή ανάλογα με το περιστατικό, την κατάλληλη επεμβατική προσέγγιση για την αποκατάσταση της βλάβης.
Οι επεμβατικές τεχνικές που εφαρμόζονται στην περιοχή είναι:
-
Η τοπική εφαρμογή Laser ή υπερήχων για την απομάκρυνση του φλεγμονώδους ιστού και την επούλωση της βλάβης.
-
H έσω πλαγία σφιγκτηροτομή, όπου ενεργείται η χειρουργική διατομή του έσω σφιγκτήρα, η χαλάρωση του και η επούλωση της βλάβης. Η επέμβαση είναι απλή και ασφαλής και προσφέρει υψηλό ποσοστό επιτυχίας επούλωσης 93%-97%.
Όλοι οι ασθενείς που έχουν συμπτώματα στην περιοχή του πρωκτού με υποψία ραγάδας θα πρέπει να απευθύνονται στον χειρουργό και να συζητούν το πρόβλημά τους.
Δεν πρέπει οι ασθενείς να μένουν αδιάγνωστοι. Μία χρόνια ραγάδα μπορεί να προκαλέσει ενδεχόμενο διαπύησης και δημιουργίας περιεδρικού αποστήματος.
Ο χειρουργός ενημερώνει τον ασθενή και του προσφέρει την κατάλληλη λύση για την άμεση ανακούφιση και οριστική απαλλαγή από το πρόβλημα του.