top of page
h1.jfif

Γενικός Χειρουργός Παπαμιχαλοπούλου Βαρβάρα MD, MSc 

ΚΗΛΕΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗ ΓΙΑΤΡΟ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ, ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ, ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ, ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ, ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ, ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ, ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ, ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ, ΚΗΛΕΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ, ΟΡΘΟΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Στείλτε την ερώτηση σας για οποιοδήποτε προβληματισμό έχετε με χειρουργική πάθηση και θα σας απαντήσω άμεσα.

ΟΡΘΟΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η κήλη δημιουργείται όταν ένα εσωτερικό όργανο (συνήθως τμήμα του εντέρου) προβάλλει από κάποιο ασθενές σημείο του τοιχώματος της περιοχής ή των κοιλιακών μυών.
Αποτελεί μία συνηθισμένη κατάσταση και επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας και των δύο φύλων. Γίνεται αντιληπτή σαν ένα εξόγκωμα στην πάσχουσα περιοχή που κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται από πόνο ή ενόχληση.
Το περιεχόμενο της κήλης είναι συνήθως ενδοκοιλιακό λίπος ή έντερο. Σπανιότερα η κήλη μπορεί να περιέχει και άλλα όργανα.
Οι συνηθέστερος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνισή μίας κήλης είναι η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση που δημιουργείται κατά την καθημερινή δραστηριότητα του σώματος, όπως για παράδειγμα η βαριά χειρωνακτική εργασία.

Γενικότερα μία κήλη μπορεί να προκληθεί από: 

  • άρση βάρους, ή και βαριά χειρωνακτική εργασία,

  • χρόνιο βήχα, χρόνια δυσκοιλιότητα, 

  • προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός, παχυσαρκία,

  • πολλαπλές κυήσεις,

  • συγγενής προδιάθεση και η σωματική κατασκευή, 

  • παλιά χειρουργεία όπου στα σημεία των τομών αναπτύσσονται μετεγχειρητικές κήλες.

Οι περιοχές που μπορεί να εμφανιστεί μία κήλη είναι :

  • στους βουβώνες (Βουβωνοκήλη)

  • στον ομφαλό (Ομφαλοκήλη) 

  • στην κοιλιά (Κοιλιοκήλη)

  • Άλλες συχνές κήλες είναι η Μηροκήλη, η Διαφραγματοκήλη, η Μετεγχειρητική κήλη, η Οσφυοκήλη, η Πυελική κήλη, κ.α.  

Ποιά είναι τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει μία κήλη ?

Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με το μέγεθος και την εξέλιξη της κήλης και μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικό κάψιμο και πόνο. Σε περίπτωση περισφιγμένης κήλης η συμπτωματολογία είναι έντονη με ναυτία, εμέτους, ισχυρό πόνο, απόφραξη, κ.α.

Η φυσική εξέλιξη της κήλης είναι η σταδιακή αύξηση του μεγέθους της, γι΄αυτό μία κήλη κατηγοριοποιείται ανάλογα σε:

Ανατασσομένη κήλη:

Όταν βγαίνει και ξαναμπαίνει μέσα μετά από ανατάξιμο χειρισμό από τον ασθενή ή τον γιατρό. Παρότι στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για εγκλωβισμό του περιεχομένου της κήλης, εντούτοις αν για οποιονδήποτε λόγο επιβαρυνθεί η συγκεκριμένη περιοχή και ο ασθενής νιώσει αύξηση του πόνου και των ενοχλήσεων, τότε κρίνεται αναγκαία η εξέταση από τον χειρουργό, για αξιολόγηση της κατάστασης και αν κριθεί απαραίτητη η επεμβατική διόρθωση της κήλης. 

Μη ανατασσόμενη κήλη:

Αν η κήλη προβάλλει συνέχεια και δεν μπαίνει μέσα, σημαίνει πως έχει εγκλωβιστεί στο σημείο από το οποίο έχει βγει, με συνέπεια να είναι πιο ενοχλητική ή να προκαλεί πόνο. Πρόκειται για δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση γι΄αυτό ο ασθενής θα πρέπει μαζί με τον χειρουργό του, να προγραμματίσει την επέμβαση του.

Περισφιγμένη κήλη:

Είναι το επόμενο στάδιο της μη ανατασσόμενης κήλης η οποία προβάλλει έντονα προς τα έξω. Το προβάλλον σπλάχνο εγκλωβίζεται, δεν μετακινείται καθόλου, στραγγαλίζεται, και αποφράσσεται.
Αποτελεί επείγον χειρουργικό περιστατικό αφού υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ισχαιμία και νέκρωση  του οργάνου που περιέχεται στην κήλη. 
Ο ασθενής νιώθει μεγάλο κοιλιακό πόνο, διάταση κοιλιάς, έχει εμέτους, κλπ.
Το χειρουργείο θα πρέπει να γίνει μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που ο ασθενής παρουσιάσει συμπτωματολογία.

Ποιά είναι η θεραπεία μίας κήλης ?

Δυστυχώς μία κήλη δεν μπορεί να θεραπευτεί από μόνη της, ακόμη και αν κάποιες φορές φαίνεται πως υποχωρεί.
Ο χειρουργός θα αξιολογήσει το στάδιο της κήλης και συνεκτιμώντας την κλινική εικόνα του ασθενούς θα συστήσει το κατάλληλο επεμβατικό θεραπευτικό πλάνο. 

Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για θεραπεία μίας κήλης ?  
Η ανοικτή χειρουργική επέμβαση ή η λαπαροσκοπική επέμβαση ?

Τόσο η ανοικτή χειρουργική επέμβαση όσο και η λαπαροσκοπική επέμβαση αποτελούν αποτελεσματικές μέθοδοι που προσφέρουν σύγχρονη και ασφαλή θεραπεία στην διόρθωση και αποκατάσταση της κήλης. 
Δεν μπορούμε να πούμε ότι η μία μέθοδος είναι καλύτερη από την άλλη.  

Η καλύτερη μέθοδος είναι αυτή που προσωποποιείται στις ανάγκες του ασθενούς.
Ανάλογα με τα κλινικά δεδομένα του κάθε ασθενή, ο έμπειρος χειρουργός θα προτείνει και θα επιλέξει την προσήκουσα μέθοδο με γνώμονα το μέγα όφελος και συμφέρον του ασθενούς. 


Αναλυτικά:

Ανοικτή Χειρουργική Επέμβαση διόρθωσης κήλης

Η κλασσική ανοικτή τεχνική αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για τις περισφιγμένες κήλες που απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση. Εκτελείται υπό γενική, τοπική ή περιοχική αναισθησία (Επισκληρίδιος τοπική νάρκωση).

Ο χειρουργός επανατοποθετεί το προβάλλον όργανο στην σωστή ανατομική του θέση και ενεργεί την σύγκλειση και συρραφή των κοιλιακών τοιχωμάτων με εφαρμογή ειδικού πλέγματος για την ενίσχυση της ασθενούς περιοχής στο σημείο της κήλης.

Η επέμβαση είναι σύντομη και το κόστος της είναι πολύ οικονομικό από ένα αντίστοιχο λαπαροσκοπικό χειρουργείο.
Ο ασθενής νοσηλεύεται στην κλινική από 1 έως 3 μέρες ανάλογα με το περιστατικό.  

Ο πόνος αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Λαπαροσκοπική Χειρουργική Επέμβαση διόρθωσης κήλης

Η λαπαροσκοπική επέμβαση αποτελεί τον νεότερο τρόπο αντιμετώπισης της κήλης. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και ο χειρουργός μέσω μικρών οπών, εισάγει το λαπαροσκόπιο, τα ενδοσκοπικά εργαλεία και το πλέγμα που θα κλείσει το χάσμα στο τοίχωμα του σημείου της κήλης.

Επειδή δεν τραυματίζονται καθόλου οι μύες της περιοχής, ο ασθενής δεν νιώθει καθόλου μετεγχειρητικό πόνο.
Άλλα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι:

  • Η ταχύτατη ανάρρωση του ασθενούς, που μπορεί να περπατήσει και να καθίσει την ίδια μέρα, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση και η εργασία, γίνονται σε 48 ώρες.

  • Η βραχεία νοσηλεία, αφού ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επομένη της επέμβασης.

  • Έχει μικρότερη πιθανότητα δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων.

  • Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού δεν αφήνει ουλή.

Ποιά είναι η διαδικασία για την επεμβατική αποκατάσταση μιας κήλης ?

Ο ασθενής θα υποβληθεί την προηγουμένη του χειρουργείου σε προεγχειρητικό έλεγχο που περιλαμβάνει: καρδιολογικό έλεγχο, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος και αιματολογικές εξετάσεις. 

Μετά την επέμβαση, τι θα πρέπει να κάνει ο ασθενής ?

Ο χειρουργός θα δώσει αναλυτικές οδηγίες στον ασθενή και στους οικείους του, για την ομαλή του μετεγχειρητική ανάρρωση. Ο χειρουργός είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον ασθενή για προληπτικούς και κυρίως ψυχολογικούς λόγους.

Θα πρέπει να τονίσουμε την μέγιστη σημασία της εμπειρίας και της εξειδίκευσης του χειρουργού στην αντιμετώπιση μιας κήλης.

Ο χειρουργός αναλύει όλα τα ιατρικά δεδομένα και το κλινικό ιστορικό του ασθενούς, συνυπολογίζει τις υπάρχουσες παθήσεις και επιλέγει την ασφαλέστερη και καλύτερη τεχνική για τον συγκεκριμένο ασθενή. 

bottom of page