Τα εκκολπώματα είναι μικροί θυλακώδεις σχηματισμοί σαν σακουλάκια που δημιουργούνται στο τοίχωμα του παχέος εντέρου, και συνήθως εντοπίζονται στην αριστερή του πλευρά στο σιγμοειδές έντερο.
Αυτές οι μικρές κοιλότητες αναπτύσσονται στα αδύναμα σημεία του εντερικού τοιχώματος εξαιτίας των πιέσεων από τις συσπάσεις του εντέρου.
Υπολογίζεται πως ένα στα δύο άτομα άνω των 60 ετών παρουσιάζει εκκολπώματα στο παχύ έντερο.
Εάν τα εκκολπώματα μολυνθούν από μικρόβια εξαιτίας της παγίδευσης κοπράνων εντός των θυλάκων τους, τότε δημιουργείται φλεγμονή του τοιχώματος του εντέρου γνωστή και ως εκκολπωματίτιδα.
Υπολογίζεται ότι το 10% περίπου των ατόμων με εκκολπώματα, θα εκδηλώσει κάποτε συμπτώματα εκκολπωματίτιδας.
Πολλοί ασθενείς δεν παρουσιάζουν θορυβώδη συμπτώματα, παρά μόνο ένα ήπιο πόνο στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς. Αρκετές φορές όμως ο πόνος είναι πιο οξύς και μπορεί να διαχέεται και προς την δεξιά πλευρά της κοιλιάς.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η εκκολπωματίτιδα, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά ή προοδευτικά μέσα σε μερικές ημέρες, είναι:
Όταν η συντηρητική φαρμακευτική αγωγή δεν αποδίδει, ή όταν εμφανίζονται στον ασθενή χρόνιες και υποτροπιάζουσες κρίσεις, καθώς και σε περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών όπως, ο σχηματισμός συριγγίων, η στένωση του παχέος εντέρου και η διάτρηση, τότε η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την κατάλληλη θεραπεία.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ανοικτή ή την λαπαροσκοπική μέθοδο με εξίσου καλά αποτελέσματα.
Στην επέμβαση αφαιρείται το πάσχον τμήμα του εντέρου (κολεκτομή) και στην συνέχεια εκτελείται προσωρινή κολοστομία, ή αναστόμωση εξασφαλίζοντας την συνέχεια του υπολοίπου εντέρου.
Σε περίπτωση κολοστομίας (εκτροπή του άκρου του εντέρου μέσω στομίας στο εξωτερικό της κοιλιάς), μετά την ανάρρωση του ασθενούς πραγματοποιείται σε δεύτερο χρόνο σύγκληση και αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου, ώστε ο ασθενής να είναι πλήρως λειτουργικός.