Η κήλη δημιουργείται όταν ένα εσωτερικό όργανο (συνήθως τμήμα του λεπτού εντέρου) προβάλλει από κάποιο ασθενές σημείο του κοιλιακού τοιχώματος.
Μία κήλη δεν μπορεί να θεραπευτεί από μόνη της, ενώ είναι σίγουρο ότι θα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί η περίσφιξη του εντέρου και οι τυχούσες σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν, είναι η χειρουργική επέμβαση.
Επί του συνόλου των ασθενών που πάσχουν από κάποια μορφή κήλης, το 15% με 20% πάσχει από μετεγχειρητική κήλη.
Η μετεγχειρητική κήλη ή αλλιώς κοιλιοκήλη, εμφανίζεται μετά από μία ανοικτή χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της κοιλιάς, ή οποία προκάλεσε χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα με αποτέλεσμα να προβάλλει το έντερο και τα ενδοπεριτοναϊκά όργανα.
Η μετεγχειρητική κήλη είναι ορατή και ψηλαφητή ως μία διόγκωση κάτω από το δέρμα δίπλα στην ουλή της παλιάς επέμβασης. Μπορεί να είναι επώδυνη στις κινήσεις και ευαίσθητη στην αφή.
Ποιοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση μίας μετεγχειρητικής κήλης ;
Κατά κύριο λόγο ευθύνονται οι μεγάλες χειρουργικές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα που πραγματοποιήθηκαν σε πρότερες ανοικτές επεμβάσεις.
Ωστόσο, συνηγορούν και άλλοι παράγοντες για την εμφάνιση ή την επιδείνωση μίας μετεγχειρητικής κήλης, όπως:
-
Η άρση ή μετακίνηση αντικειμένων με μεγάλο βάρος
-
Η εργώδης χειρωνακτική εργασία
-
Ο χρόνιος βήχας και το φτάρνισμα
-
Η προχωρημένη ηλικία
-
Η παχυσαρκία
-
Ο σακχαρώδης διαβήτης
-
Οι νόσοι του συνδετικού ιστού
-
Οι ανοσοκατασταλτικές θεραπείες
Ποιά είναι τα συμπτώματα της μετεγχειρητικής κήλης ;
Συνήθως οι μετεγχειρητικές κήλες εμφανίζουν μεγάλη διόγκωση λόγω της πρόπτωσης του εντέρου από το μεγάλο κενό στο κοιλιακό τοίχωμα. Με το πέρασμα του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος και προπίπτουν ακόμη και σε ύπτια θέση.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα τραβήγματος, τοπικό κάψιμο και σε περίπτωση περίσφιξης, πόνο, ναυτία, εμέτους, πυρετό, κ.α.
Ποιά είναι η επεμβατική αντιμετώπιση της μετεγχειρητικής κήλης ;
Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί τον χειρουργό του ώστε να προγραμματίσει το χειρουργικό του πλάνο για την θεραπεία της κήλης του.
Ο χειρουργός θα συνεκτιμήσει πολλούς παράγοντες όπως τα χαρακτηριστικά της μετεγχειρητικής κήλης και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα κρίνει την επεμβατική μέθοδο που θα ακολουθήσει.
Τόσο στο ανοικτό όσο και στο λαπαροσκοπικό χειρουργείο υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν για την αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας του κοιλιακού τοιχώματος.
Στην ανοικτή μέθοδο αποκατάστασης της κήλης ο χειρουργός αποκαθιστά το έλλειμμα στο κοιλιακό τοίχωμα με την τοποθέτηση πλέγματος στον προπεριτοναϊκό χώρο.
Η ανοικτή επέμβαση εφαρμόζεται κυρίως όταν υπάρχουν πολλές συμφύσεις ή όταν το περιστατικό είναι επείγον.
Στην λαπαροσκοπική μέθοδο η αποκατάσταση της κήλης μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές (TEP, ΤAPP, IPOM, κ.α.).
Στις μεγάλες μετεγχειρητικές κήλες επιλέγουμε την τεχνική με την καθήλωση του πλέγματος στη θήκη του ορθού κοιλιακού μυός, που προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα και εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά υποτροπών.
Βασικός παράγοντας για την επιτυχία μίας επέμβασης αποκατάστασης κήλης, αποτελεί η εμπειρία και η εξειδίκευση του χειρουργού στη χειρουργική των κηλών.
Τί είναι το χειρουργικό πλέγμα που χρησιμοποιείται στην αποκατάσταση της κήλης ;
Το χειρουργικό πλέγμα είναι ένα υλικό που τοποθετείται για να ενισχύσει το κοιλιακό τοίχωμα. Είναι απόλυτα απαραίτητο για την αποκατάσταση μίας μετεγχειρητικής κήλης.
Η επιλογή του γίνεται από τον χειρουργό βάσει τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, της ανατομίας των τοιχωμάτων της κοιλιάς και του μεγέθους της κήλης.
Τα πλέγματα που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι συνθετικά, βιολογικά ή βιοσυνθετικά.
Στις περισσότερες κήλες χρησιμοποιούνται πλέγματα πολυπροπυλενίου που είναι χημικά αδρανή, αφομοιώνονται από τον οργανισμό, είναι ανθεκτικά στις λοιμώξεις, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση,
αποτρέπουν την δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων, είναι κατάλληλα για ανοικτές και λαπαροσκοπικές ενδοπεριτοναϊκές επεμβάσεις και διατίθενται σε πολλά μεγέθη.
Ακόμη ένας τύπος χειρουργικού πλέγματος που χρησιμοποιείται ευρέως με ασφάλεια και με πολύ καλά χαρακτηριστικά είναι τα πλέγματα τιτανίου. Τα πλέγματα τιτανίου είναι απολύτως βιοσυμβατά και ιδιαίτερα ανθεκτικά στις λοιμώξεις.
Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης της μετεγχειρητικής κήλης ;
Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η ταχεία ανάρρωση του ασθενούς, η άμεση κινητοποίηση του και ο μικρός μετεγχειρητικός πόνος που αντιμετωπίζεται την πρώτη ημέρα με απλά αναλγητικά. Επίσης η νοσηλεία δεν διαρκεί περισσότερο από ένα με δύο 24ωρα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες και να οδηγήσει σε 48 ώρες.