top of page
h1.jfif

Γενικός Χειρουργός Παπαμιχαλοπούλου Βαρβάρα MD, MSc 

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ - ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ - ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗ ΓΙΑΤΡΟ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ, ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ, ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ, ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ, ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ, ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ, ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ, ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ, ΚΗΛΕΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ, ΟΡΘΟΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Στείλτε την ερώτηση σας για οποιοδήποτε προβληματισμό έχετε με χειρουργική πάθηση και θα σας απαντήσω άμεσα.

ΟΡΘΟΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Η φυσιολογική δομή του πρωκτού περιλαμβάνει πλήθος από αρτηρίες και φλέβες οι οποίες δημιουργούν ανατομικούς σχηματισμούς, που ονομάζονται αιμορροϊδικό πλέγμα. Αυτοί οι φυσιολογικοί ανατομικοί αγγειακοί σχηματισμοί, βοηθούν στην αιμάτωση της περιοχής, στην προστασία της κατά την αφόδευση και στην υποβοήθηση της σύγκλεισης του πρωκτού, ώστε να μην υπάρχει ακράτεια.

Ωστόσο, για διάφορους λόγους (που θα τους δούμε στην συνέχεια), η φυσιολογική δομή και λειτουργία αυτών των αγγειακών σχηματισμών, μπορεί να διαταραχθεί. Εμφανίζεται κακή αιματική κυκλοφορία, φλεβική συμφόρηση, φλεγμονή, υπερπλασία και δημιουργία φλεβικών οζωδών σχηματισμών, τις αιμορροΐδες. 

Επειδή στα τοιχώματα του πρωκτού υπάρχουν χιλιάδες νευρικές απολήξεις, η όποια διαταραχή εμφανιστεί στην περιοχή, (όπως οι αιμορροΐδες), προκαλεί μία αφόρητα οδυνηρή κατάσταση στον πάσχοντα, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, την ψυχολογία και την ποιότητα της ζωής του.

Από τι προκαλούνται οι αιμορροΐδες

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι σε κάποια φάση της ζωής τους, θα αισθανθούν ενοχλήσεις ή και πόνο στην περιοχή του πρωκτού, που μπορεί να οφείλεται σε τοπική διάταση των αιμορροΐδων (αιμορροϊδοπάθεια). Η αιμορροϊδοπάθεια είναι γνωστή ως πάθηση από την αρχαιότητα και αποτελεί τη συχνότερη πάθηση στην περιοχή του πρωκτού.
Ιδιαίτερα στην εποχή μας πάνω από το 70% των ενηλίκων υποφέρει από κάποιο βαθμό αιμορροϊδοπάθειας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δημιουργούν την αιμορροίδοπάθεια, είτε από μόνοι τους, είτε συνεργικά.
Αναλυτικά οι λόγοι είναι οι εξής:

 • Από υπερβολική προσπάθεια κατά την αφόδευση, λόγω χρόνιας δυσκοιλιότητας, δυσχεσίας ή αισθήματος ατελούς κένωσης. Ιδιαίτερα σε πάσχοντες από ευερέθιστο έντερο, προκαλείται συχνά η αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει το έντερο, με αποτέλεσμα να επιμένουν στην προσπάθεια τους να αφοδεύσουν, προκαλώντας τανισμό στην περιοχή, δημιουργία αιμορροΐδων, ακόμη και πρόπτωση του ορθού. 

 • Οικογενειακό ιστορικό. Η κληρονομικότητα παίζει βασικό ρόλο στην εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας.

 • Η εγκυμοσύνη λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης.

 • Οι συχνές διάρροιες που προκαλούν ερεθισμό και πίεση στην περιοχή του πρωκτού. 

 • Η προχωρημένη ηλικία που επιβαρύνει τις δομές της περιοχής.

 • Η κακή συνήθεια της παρατεταμένης παραμονής στην τουαλέτα για πολλή ώρα (διάβασμα περιοδικού, ασχολία με το κινητό κ.α.).  

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούν οι αιμορροΐδες

Ανάλογα με την χρονιότητα της πάθησης, τον βαθμό πρόπτωσης των αιμορροίδικών όζων από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού και την ευαισθησία που μπορεί να έχει το άτομο στην πυελική περιοχή, οι αιμορροΐδες προκαλούν συμπτώματα, όπως:  

 • Πόνο τοπικά στον πρωκτό ή και διευρυμένο που να επηρεάζει το ουρογεννητικό σύστημα.

 • Κνησμό, τσούξιμο, κάψιμο στην περιοχή του πρωκτού και γύρω από αυτήν.

 • Αιμορραγία, (αίμα στην λεκάνη, στο χαρτί, στο εσώρουχο), βλεννώδεις εκκρίσεις.

 • Ψηλαφητά οζίδια γύρο από την περιοχή του δακτυλίου που μαλακώνουν και σκληραίνουν.

 • Ψηλαφητοί επώδυνοι μικροί όζοι ή και μεγάλοι πέριξ της οδοντωτής γραμμής, αλλά μπορεί να καταλαμβάνουν και όλη την περίμετρο του πρωκτικού δακτυλίου. 

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που υποφέρει από αιμορροΐδες

Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο πάσχοντας, είναι να ξεπεράσει τυχούσες αναστολές, ενδοιασμούς και φοβίες και να επισκεφτεί τον χειρουργό πρωκτολόγο, που είναι ο κατάλληλος γιατρός για το πρόβλημα του.

Ο γιατρός θα διερευνήσει την περιοχή, θα αξιολογήσει το πρόβλημα και θα συζητήσει αναλυτικά με τον πάσχοντα για τις διατροφικές του συνήθειες, το πρόγραμμα των κενώσεων, για λοιπές διαταραχές και πιθανά συνωδά προβλήματα υγείας.
Οι γενικές οδηγίες που θα δώσει ο χειρουργός στον πάσχοντα και ανάλογα με τον βαθμό του προβλήματος, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Οξεία αιμορροϊδική κρίση (5).jpg
 • Ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και της αφόδευσης.

 • Λήψη (ορισμένης δοσολογίας και για συγκεκριμένο διάστημα) σκευάσματος μαλακτικού κοπράνων.

 • Λήψη (ορισμένης δοσολογίας και για συγκεκριμένο διάστημα) φλεβοτονικού σκευάσματος για την ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμορροϊδικών αγγείων.

 • Τακτικά εδρόλουτρα.

 • Τοπικές αναλγητικές αλοιφές.

 • Τοπικές μαλακτικές και αναπλαστικές αλοιφές.

 • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα από το στόμα. 

Ποιες είναι οι επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας

Όσο μία αιμορροϊδοπάθεια παραμένει χωρίς αντιμετώπιση, τόσο περισσότερο εξελίσσεται και χειροτερεύει επιβαρύνοντας την ανατομία της περιοχής και επηρεάζοντας γειτονικά όργανα και ιστούς.  
Οι πιο συχνές επιπλοκές της αιμορροϊδοπάθειας είναι η αιμορροϊδική κρίση και η αιμορροϊδική θρόμβωση.
Γι΄αυτόν τον λόγο, ο αιμορροϊδικός ασθενής δεν πρέπει να μένει αδιάγνωστος και χωρίς θεραπεία. Δεν θα πρέπει να διστάζει ή να ντρέπεται να επισκεφτεί τον γιατρό του.

Αιμορροϊδική κρίση 

Όταν ο βαθμός της αιμορροϊδοπάθειας προχωρήσει στον 3ο ή στον 4ο βαθμό, οι αιμορροΐδες προπίπτουν, φλεγμαίνουν, αιμορραγούν και περισφίγγονται προκαλώντας έντονη συμπτωματολογία. Ο ασθενής πονάει διαρκώς και υποφέρει από διαταραχές στις κενώσεις, διάρροιες, δυσκοιλιότητα και αίσθηση της ατελούς κένωσης. Γενικά ο ασθενής καταρρακώνεται σωματικά και ψυχικά, αισθανόμενος ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από το πρόβλημα του.
Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα πρέπει να οδηγηθεί στον πρωκτολόγο για την αναχαίτιση της κρίσης και την ανακούφιση του.

Αιμορροϊδική θρόμβωση

Αποτελεί μία οδυνηρή εξέλιξη της αιμορροϊδικής κρίσης, αφού μία ή περισσότερες αιμορροΐδες θρομβώνουν λόγω της πήξης του συσσωρευμένου αίματος (σχηματισμός θρόμβου),  μέσα σε αυτές. 
Οι αιμορροΐδες σκληραίνουν και αποκτούν μπλε - μωβ χρώμα. Ο ασθενής αισθάνεται διαρκή οξύ πόνο, που τον εξουθενώνει σωματικά και ψυχολογικά.
Σε αυτή την περίπτωση, ο πάσχων θα πρέπει πριν περάσουν 48ώρες, να προσέλθει στον πρωκτολόγο, ο οποίος θα ενεργήσει την διάνοιξη και παροχέτευση του θρομβωμένου αιμορροϊδικού όζου.  
Αν έχει παρέλθει το 48ωρο, τότε ο Χειρουργός θα συνταγογραφήσει στον ασθενή βραχεία συντηρητική αγωγή ώστε να παρέλθει η κρίση και σε δεύτερο χρόνο θα προγραμματιστεί η οριστική επεμβατική θεραπεία των αιμορροΐδων. 

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να συμβουλέψουμε τον κάθε αιμορροϊδοπαθή ασθενή, να μην μένει χωρίς ιατρική θεραπεία.

Στην σημερινή εποχή μας, η αιμορροϊδοπάθεια αντιμετωπίζεται. Είτε συντηρητικά είτε επεμβατικά.
Ο αιμορροϊδοπαθής ασθενής δεν θα πρέπει να αναβάλει την θεραπεία του και να παρατείνει το βάσανο που τον ταλαιπωρεί για χρόνια.

Ο εξειδικευμένος γιατρός θα διερευνήσει και θα αξιολογήσει το πρόβλημα, προτείνοντας και σχεδιάζοντας το κατάλληλο, ανώδυνο, γρήγορο, οικονομικό και αποτελεσματικό θεραπευτικό πλάνο. 

Διαβάστε αναλυτικά για τις αιμορροΐδες

Διαβάστε αναλυτικά για την ελάχιστα επεμβατική θεραπεία των αιμορροΐδων

bottom of page