top of page
h1.jfif

Γενικός Χειρουργός Παπαμιχαλοπούλου Βαρβάρα MD, MSc 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΗΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ, ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ, ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ, ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ, ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ, ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ, ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ, ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ, ΚΗΛΕΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ, ΟΡΘΟΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Επιλέξαμε τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που μας κάνουν οι ασθενείς μας (όσον αφορά τις κήλες, τις αιμορροΐδες και την θεραπεία τους)

και παραθέτουμε μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Βεβαίως είμαστε στην διάθεσή σας για να σας απαντήσουμε εκτενέστερα από κοντά.

 • ΕΧΩ ΚΗΛΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΠΟΝΑΕΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ?
  Τις περισσότερες φορές οι κήλες δεν πονάνε και δεν δίνουν θορυβώδη συμπτωματολογία. Επίσης όσο πιο μεγάλη είναι μία κήλη, τόσο λιγότερο πονάει. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να επαναπαυτεί νομίζοντας ότι δεν χρειάζεται επέμβαση. Ανά πάσα στιγμή μία κήλη μπορεί να εξελιχθεί σε περίσφιξη εντέρου με κίνδυνο περιτονίτιδας.
 • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΛΗ ?
  Οι μέθοδοι που υπάρχουν για τη διόρθωση μίας κήλης είναι η κλασσική ανοικτή χειρουργική επέμβαση και η λαπαροσκοπική επέμβαση. Στην κλασσική ανοικτή χειρουργική επέμβαση γίνεται μία μικρή τομή και ο χειρουργός ανατάσσει την κήλη και συρράπτει το ασθενές σημείο. Τις περισσότερες φορές τοποθετείται ένα ειδικό συνθετικό πλέγμα, που έχει σκοπό την ενίσχυση της ασθενούς περιοχής. Το πλέγμα αυτό, εκτός του ότι είναι πολύ ανθεκτικό, θα χρησιμεύσει σαν ιστός πάνω στον οποίο θα χτίσει ο οργανισμός μία εσωτερική ουλή, ισχυροποιώντας σημαντικά το κοιλιακό τοίχωμα. Τα πλεονεκτήματα της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης είναι: Αποτελεί την πιο συχνή επεμβατική μέθοδο διεθνώς Παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια με σπάνιες επιπλοκές Έχει μικρότερη διάρκεια χειρουργείου 30 με 45 λεπτά Μπορεί να γίνει με επισκληρίδιο αναισθησία Έχει μικρό κόστος χειρουργείου Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης αποτελεί νεότερο τρόπο αντιμετώπισης. Συστήνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποτροπής (επανεμφάνισης της κήλης σε ήδη εγχειρισμένο σημείο), αλλά και όταν εμφανίζεται κήλη και στη δεξιά και στην αριστερή βουβωνική χώρα. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και ο χειρουργός θα ενεργήσει την επέμβαση μέσω 3 μικρών οπών 0,3 - 1cm ενώ συνήθως τοποθετεί ειδικό συνθετικό πλέγμα εσωτερικά για να κλείσει το κενό. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι: Ταχύτερη ανάρρωση Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα Λιγότερο έως μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο Βραχεία νοσηλεία Τα βασικά μειονεκτήματα της μεθόδου είναι η μεγαλύτερη διάρκεια χειρουργείου (45-60΄) και το μεγαλύτερο κόστος χειρουργείου.
 • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΝΟΣ ? ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ?
  Στην ανοικτή χειρουργική επέμβαση η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για 2-3 μέρες. Συνίσταται αποφυγή της κούρασης για τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση, ενώ ο πόνος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Στην λαπαροσκοπική μέθοδο ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την επόμενη ημέρα από την επέμβαση. Οι ενοχλήσεις είναι ανεκτές και αντιμετωπίσιμες με απλό παυσίπονο. Η αποθεραπεία είναι ταχύτατη. Σαφώς πρέπει να τονίσουμε ότι η επιλογή της κατάλληλης επεμβατικής μεθόδου εξαρτάται από το είδος της κήλης, καθώς και από τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας του ασθενή. Ο χειρουργός συνυπολογίζει όλες τις παραμέτρους, αξιολογεί τα δεδομένα και σχεδιάζει μαζί τον ασθενή, το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.
 • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΩ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΗΛΗΣ ?
  Ο ασθενής προσέρχεται το πρωί για εισαγωγή και τις απαραίτητες εξετάσεις, ακολουθεί η επέμβαση της κήλης και ανάλογα την επόμενη ημέρα παίρνει εξιτήριο.
 • ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΙΩΘΩ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΜΟΥ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ, ή ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ ?"
  Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι θα νιώσουν σε κάποια φάση της ζωής τους, ενόχληση στην περιοχή που πρωκτού, που μπορεί να προκληθεί λόγω ερεθισμού από το σαπούνι, από διαρροϊκή κένωση, από δυσκοιλιότητα, από πικάντικες και καυτερές τροφές, από εφίδρωση, κ.α. Αν όμως η ενόχληση ή ο πόνος έχει χρονιότητα, είναι έντονος ή και διαξιφιστικός, τότε ο ασθενής πρέπει να επισκεφτεί τον χειρουργό για διερεύνηση της αιτίας. Επίσης, αν παρουσιαστεί αίμα στο χαρτί ή στο εσώρουχο πάλι θα πρέπει ο ασθενής να επισκεφτεί τον χειρουργό για έλεγχο αιμορροϊδοπάθειας, ραγάδας, κονδυλωμάτων πρωκτού, κ.α.
 • ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ ?
  Η κατάλληλη ειδικότητα είναι ο χειρουργός πρωκτού ο οποίος γνωρίζει την ανατομία της περιοχής και είναι εξειδικευμένος για την διερεύνηση της.
 • ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ? ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΗ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ?
  Ο χειρουργός πρωκτού θα εξετάσει μακροσκοπικά την περιοχή με ψηλάφηση και θα εκτιμήσει τον μυϊκό τόνο του σφιγκτήρα με δακτυλική εξέταση (με τοπική χρήση αλοιφής ξυλοκαΐνης). Δεν πονάει καθόλου η εξέταση, και ο ασθενής δεν νιώθει άβολα. Αν κρίνει ο χειρουργός ότι απαιτείται λεπτομερέστερη διερεύνηση, τότε θα ενεργήσει στον ασθενή ορθοσκόπηση ή πρωκτοσκόπηση για την καλύτερη εκτίμηση της πάσχουσας περιοχής, που είναι σύντομη και ανώδυνη εξέταση.
 • ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΩ ΜΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ?
  Τα μαλακτικά κοπράνων, οι επουλωτικές, καταπραϋντικές, αναισθητικές τοπικές αλοιφές και τα φλεβοτροπικά φάρμακα, μπορούν πρόσκαιρα να ανακουφίσουν από μία έξαρση ή θρόμβωση. Όμως δεν θεραπεύουν και το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει με διαρκώς αυξανόμενη τάση.
 • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑΣ ?
  Οι αιμορροΐδες ανάλογα με τον βαθμό τους χρειάζονται επεμβατική θεραπεία που στις μέρες μας είναι ανώδυνη, αναίμακτη, σύντομη και οικονομική. Ανάλογα με το περιστατικό ο χειρουργός προτείνει στον ασθενή την κατάλληλη και ελάχιστα επεμβατική τεχνική, όπως οι: HAL-RAR, η THD και η Αιμορροϊδοπλαστική με οπτική ίνα.
 • Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΥΧΝΗ ?
  Οι εξειδικευμένοι χειρουργοί πρωκτού εκτελούν με ασφάλεια μεγάλο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων σε καθημερινή βάση, προσφέροντας αποτελεσματικές θεραπείες στους ασθενείς τους.
 • ΠΟΤΕ ΠΑΙΡΝΩ ΕΞΙΤΗΡΙΟ, ΘΑ ΠΟΝΑΩ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ?"
  Η ανάρρωση είναι ταχύτατη. Ο ασθενής μετά την επέμβαση κινητοποιείται άμεσα και παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Ο πόνος είναι εξαιρετικά ήπιος έως μηδαμινός και ανταποκρίνεται στη χορήγηση απλού αναλγητικού. Η επάνοδος στις καθημερινές του δραστηριότητες γίνεται άμεσα, αποφεύγοντας την έντονη καταπόνηση για λίγες ημέρες.
bottom of page