top of page
h1.jfif

Γενικός Χειρουργός Παπαμιχαλοπούλου Βαρβάρα MD, MSc 

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗ ΓΙΑΤΡΟ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ, ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ, ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ, ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ, ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ, ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ, ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ, ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ, ΚΗΛΕΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ, ΟΡΘΟΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Στείλτε την ερώτηση σας για οποιοδήποτε προβληματισμό έχετε με χειρουργική πάθηση και θα σας απαντήσω άμεσα.

ΟΡΘΟΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Στην περιοχή του πρωκτού, όλοι οι άνθρωποι έχουν φυσιολογικά ανατομικούς σχηματισμούς από ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει το αίμα στην περιοχή. Αυτό το πλέγμα των αγγείων (αιμορροΐδες), προσφέρει προστασία των δομών της περιοχής κατά την κένωση και σύγκλειση του πρωκτού.

Ωστόσο η περιοχή του πρωκτού λόγω του ότι επιβαρύνεται καθημερινά με την λειτουργία της αφόδευσης και λόγω ότι πολλές φορές συνυπάρχουν ορισμένες δυσλειτουργίες (πχ υπερτονία σφιγκτήρα, δυσκοιλιότητα, κ.α.), έχει σαν αποτέλεσμα την παθολογική διάταση των αγγείων και την εμφάνιση της αιμορροϊδοπάθειας.

Η αιμορροϊδοπάθεια στην αρχή έχει εξάρσεις και υφέσεις. Τα αγγεία - αιμορροΐδες διαστέλλονται, φλεγμαίνουν, πονάνε, ματώνουν και επιβαρύνουν την ανατομία της περιοχής. 
Όσο μένει αθεράπευτη η αιμορροϊδοπάθεια, εξελίσσεται και επιδεινώνεται. 

Ο πάσχων νιώθει διαρκή ενόχληση και πόνο που περιορίζει τις δραστηριότητες του.  

Δεν μπορεί να κάτσει, δεν μπορεί να γυμναστεί, δεν μπορεί να δουλέψει, δεν μπορεί να περπατήσει. Ιδιαίτερα κάθε φορά μετά την τουαλέτα, ο πάσχων υποφέρει σε μεγάλο βαθμό μέχρι να ηρεμήσει η περιοχή και να εκτονωθεί (όσο είναι δυνατόν), η διάταση και ο πόνος των αιμορροΐδων.
Ταυτόχρονα μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία κατά την κένωση και μάλιστα με μεγάλο όγκο απώλειας αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία με όλα τα συνακόλουθα της.

Έχουν όλοι οι άνθρωποι αιμορροΐδες ?

Οι περισσότεροι άνθρωποι μετά την ηλικία των 30 θα εμφανίσουν συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας. Άλλοι λιγότερο έντονα και άλλοι σε υπερβολικό βαθμό. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ, ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ, ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ, ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ, ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ, ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ, ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ, ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ, ΚΗΛΕΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΗΛΗΣ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΟ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ, ΟΡΘΟΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΟΠΑΘΕΙΑ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Δυστυχώς οι αιμορροΐδες αποτελούν για τους περισσότερους ανθρώπους μία δυσάρεστη πραγματικότητα που τους “τσακίζει” κυριολεκτικά. Γι΄αυτό και οι παλιοί, ονομάζουν τις αιμορροΐδες ως «ζοχάδες». 
Βέβαια το να υπομένει ο πάσχοντας τέτοια τραγική καθημερινότητα, ειδικά σήμερα που υπάρχουν ανώδυνες και αποτελεσματικές τεχνικές, είναι ένα ερώτημα που θα ασχοληθούμε πιο κάτω.  

Ποιοί είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες που επιδεινώνουν τις αιμορροΐδες ?

Υπάρχει ένα πλήθος παραγόντων που θεωρείται ότι παίζουν ρόλο, όπως:

 • Η κληρονομικότητα

 • Η χρόνια δυσκοιλιότητα ή οι διάρροιες (η σπαστική κολίτιδα προκαλεί τέτοιες διαταραχές)

 • Η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία

 • Η βαριά εργασία και η ορθοστασία

 • Η λανθασμένη συνήθεια παρατεταμένης παραμονής στην τουαλέτα

 • Η κύηση

 • Το γήρας

 • Ο έντονος χρόνιος βήχας

Πώς γίνεται η διάγνωση για τις αιμορροΐδες και ποιοί είναι οι βαθμοί της αιμορροϊδοπάθειας ?

Την διάγνωση την κάνει ο χειρουργός πρωκτολόγος με την μακροσκοπική κλινική εξέταση της περιοχής.
Ο χειρουργός θα ελέγξει για εξωτερικές προπίπτουσες αιμορροΐδες και με δακτυλική εξέταση θα εκτιμήσει το μυϊκό τόνο του σφιγκτήρα. 
Ωστόσο αν κρίνει υποψία παρουσίας άλλης νόσου, όπως πρωκτικών κονδυλωμάτων, πρωκτικού αποστήματος, συριγγίου,  πολύποδα, όγκου, κ.α., ο χειρουργός θα υποβάλει τον ασθενή σε πρωκτοσκόπηση και ορθοσκόπηση που είναι πολύ ανεκτές εξετάσεις και δεν προκαλούν πόνο ή ενόχληση στο ασθενή.
Με αυτό τον τρόπο ο χειρουργός θα αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει άλλη νόσος που προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή. 
Βάσει του βαθμού πρόπτωσης των αιμορροΐδων από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού, η αιμορροϊδοπάθεια διακρίνεται σε τέσσερις βαθμούς:

 • Α’ Βαθμού (I): Οι αιμορροΐδες διατηρούνται στη φυσιολογική τους θέση, και δεν βγαίνουν από τον πρωκτό. Δεν υπάρχει πρόπτωση. Μπορεί όμως να προεξέχει ελαφρά μία διάταση αγγείων σε κάποιο σημείο της περιμέτρου της οδοντωτής γραμμής του πρωκτού. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση αιμορραγίας κατά την αφόδευση, λόγω ύπαρξης εσωτερικών αιμορροΐδων.

 • Β’ Βαθμού (II): Οι αιμορροΐδες προπίπτουν (βγαίνουν έξω) από την οδοντωτή γραμμή κατά την αφόδευση ή ακόμη και κατά το σκύψιμο. Ωστόσο επανέρχονται μετά από μόνες τους και χωρίς ανάταξη με δακτυλοπίεση.

 • Γ’ Βαθμού (III): Οι αιμορροΐδες προπίπτουν κατά την αφόδευση ή και το σκύψιμο και δεν επανέρχονται από μόνες τους εντός του πρωκτού. Για να επανέλθουν εντός χρειάζεται δακτυλοπίεση από τον ασθενή και μάλιστα παρατεταμένη. Στον βαθμό αυτό, οι αιμορροΐδες προκαλούν συνεχή πόνο και θρομβώνουν συχνά.

 • Δ’ Βαθμού (IV): Οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε μόνιμη πρόπτωση και δεν ανατάσσονται ποτέ, ενώ υπάρχει ισχυρός περιπρωκτικός πόνος που μπορεί να γενικεύεται σε όλη την πυελική περιοχή προκαλώντας γενικευμένη διαταραχή στις πέριξ δομές(ουρογεννητικό).

Ποιά είναι η θεραπεία για τις αιμορροΐδες ?

Οι αιμορροΐδες όσο περνάει ο καιρός έχουν την τάση να εξελίσσονται και να υποτροπιάζουν σε βαθμό. Κάποιες φορές οι διατροφικές αλλαγές και οι συντηρητικές θεραπείες, μπορεί να ωφελήσουν και να στασιμοποιήσουν την κατάσταση.
Όπως αναφέραμε και στην σελίδα μας «Αιμορροϊδοπάθεια», ο χειρουργός θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες καθώς και φαρμακευτικά σκευάσματα που θα ωφελήσουν στην έξαρση μίας αιμορροϊδοπάθειας.
Όμως το πρόβλημα θα παραμένει και δυστυχώς θα εντείνεται όσο περνάει ο καιρός.
Η μοναδική και οριστική λύση είναι η επεμβατική θεραπεία, που στην εποχή μας είναι πιο ανώδυνη, γρήγορη και οικονομική από ποτέ.

Ποιές είναι οι σύγχρονες επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας για τις αιμορροΐδες ?

Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές που σε κάθε περίπτωση ο ειδικός χειρουργός συζητάει με τον ασθενή.

Η επιλογή του επεμβατικού πλάνου είναι απόλυτα προσωποποιημένη, ώστε να προσφέρει το μέγα όφελος. Κάθε βαθμός αιμορροϊδοπάθειας έχει διαφορετική επεμβατική προσέγγιση.

Επίσης σπουδαίο ρόλο στην επιλογή της επεμβατικής τεχνικής παίζουν το κλινικό ιστορικό του ασθενούς, η ηλικία και τα συνοδά προβλήματα υγείας που έχει, πχ. σακχαρώδης διαβήτης.
Ο «χρυσός κανόνας» στην επεμβατική θεραπεία των αιμορροΐδων είναι η διαφύλαξη της ακεραιότητας του πρωκτικού σφιγκτήρα και η όσο δυνατόν μικρότερη πρόκληση τραύματος στην περιοχή.

Τεχνικές επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας για τις αιμορροΐδες:

Διαπρωκτική αιμορροϊδική απαγγείωση THD (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization)

Δεν αφαιρεί, δεν κόβει, δεν τραυματίζει και δεν πειράζει τίποτα στην περιοχή του πρωκτού. Θεωρείται το golden standard της ατραυματικής θεραπείας κατά της αιμορροϊδοπάθειας.
Πρόκειται για την πιο ανώδυνη, αναίμακτη και ασφαλέστερη τεχνική για την οριστική επίλυση της αιμορροϊδοπάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η μέθοδος THD αποτελεί ένα είδος lifting της περιοχής του πρωκτού χωρίς να γίνεται ουδεμία τομή. 

Ο χειρουργός εντοπίζει µέσω υπερήχων (Doppler) τα αιμοφόρα αγγεία των αιμορροΐδων και αποκόπτει την παροχή αίματος με εσωτερικά απορροφήσιμα ράμματα.

Κατόπιν επαναφέρει τις προπίπτουσες αιμορροΐδες στην σωστή ανατομική τους θέση εντός του πρωκτού και τις σταθεροποίει µε απορροφήσιμα ράμματα.

Οι αιμορροΐδες ατροφούν, συρρικνώνονται και εξαφανίζονται.

Ο πρωκτός επανέρχεται στην φυσιολογική του δομή, δεν προεξέχει τίποτα και σταματούν οι αιμορραγίες. 

Η μέθοδος THD αντιμετωπίζει αιμορροΐδες 1ου, 2ου, 3ου και 4ου βαθμού με απόλυτη επιτυχία. Είναι ιδανική για ασθενείς με προβλήματα πηκτικότητας στο αίμα και δεν απαιτεί γενική αναισθησία.
Ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής την ίδια ή την επομένη ημέρα και ο πόνος είναι ελάχιστος έως μηδενικός.
Αναλυτικά τα πλεονεκτήματα της THD, είναι:

 • Δεν χρειάζεται ο ασθενής ειδική προετοιμασία πριν το χειρουργείο, πχ. ειδική δίαιτα, καθαρκτικά, κ.α.

 • Η νοσηλεία είναι βραχεία, το πολύ μία μέρα

 • Ο πόνος είναι ελάχιστος και αντιμετωπίζεται με απλό αναλγητικό

 • Η πρώτη κένωση γίνεται εύκολα και χωρίς πόνο

 • Δεν προκαλεί  στένωση ή ακράτεια, αφού αφήνει ανέπαφο τον πρωκτικό σφιγκτήρα 

 • Η επάνοδος στην καθημερινότητα γίνεται σε 2 μέρες

 • Αντιμετωπίζει όλους τους βαθμούς αιμορροϊδοπάθειας

Αιμορροϊδοπλαστική μέσω οπτικής ίνας Laser LHP.

Πρόκειται για μία μοντέρνα τεχνική, όπου ο χειρουργός εισάγει στις αιμορροΐδες μια ίνα Laser που παρέχει ελεγχόμενη κυκλική ενέργεια και εξαχνώνει από μέσα τον αιμορροϊδικό όζο. 
Αυτή η μικροχειρουργική τεχνική διαφυλάσσει απόλυτα τον βλεννογόνο και τον σφιγκτήρα, αποκαθιστά τη φυσιολογική ανατομία των δομών της περιοχής και ελαχιστοποιεί κάθε ενδεχόμενο επιπλοκών και στενώσεων.

Από τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι δεν προκαλεί μετεγχειρητικό πόνο, αφού δεν υπάρχουν τομές και τραυματισμός στην περιοχή.
Η ανάρρωση και η επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι σύντομη και οι ενοχλήσεις στην περιοχή είναι ελάχιστες.
Η αιμορροϊδοπλαστική μέσω οπτικής ίνας Laser προτείνεται για την θεραπεία αιμορροΐδων 2ου και 3ου  βαθμού. 

Κλασσική αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan

Πρόκειται για την παραδοσιακή τεχνική εκτομής των αιμορροϊδικών όζων, αλλά σήμερα πραγματοποιείται με την χρήση νέων ιατρικών συσκευών, όπως τα Laser και οι υπέρηχοι.
Συνίσταται κυρίως σε θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες 4ου βαθμού.
Με την χορήγηση αναισθητικών μακράς διάρκειας ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος, που αποτελεί το βασικότερο μειονέκτημα της μεθόδου.

Γιατί ένας ασθενής δεν θα πρέπει να υπομένει τον μαρτύριο των αιμορροΐδων, αλλά να υποβληθεί σε επεμβατική θεραπεία ? 

Τους παλιότερους καιρούς οι αιμορροϊδοπαθείς ασθενείς έμεναν αδιάγνωστοι και αθεράπευτοι. Υπόμεναν τον πόνο τους και η ζωή τους ήταν ένας διαρκής γολγοθάς.

Όλοι θυμόμαστε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας που προσπαθούσαν εις μάτην να βρουν λίγη ανακούφιση με βότανα και πρακτικές θεραπείες. 
Τότε βέβαια τότε υπήρχαν δικαιολογίες όπως η άγνοια, ο φόβος, η ντροπή, οι επώδυνες μέθοδοι, κ.α.
Σήμερα όμως δεν δικαιολογείται ένας αιμορροϊδοπαθής ασθενής να αναβάλει την οριστική του απαλλαγή από το πρόβλημα των αιμορροΐδων.
Οι σύγχρονη χειρουργική προσφέρει άμεση ανακούφιση και οριστική θεραπεία, γρήγορα, ανώδυνα και οικονομικά.
Ο εξειδικευμένος χειρουργός συζητάει με τον ασθενή και του εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την διαδικασία της επέμβασης και της αποθεραπείας του.  

Καλούμε λοιπόν τους πάσχοντες από αιμορροΐδες, να ξεπεράσουν τις αναστολές και τις φοβίες τους. Να συζητήσουν μαζί μας το πρόβλημα τους.

Η λύση είναι πολύ πιο απλή από ότι φαντάζονται.

Μία νέα ζωή μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λίγα λεπτά !

αιμορροΐδες γενικά
TEXNIKH thd
LASER TEXNIKH LHP
bottom of page